От утре у нас ще може да се издава зелен сертификат

...
От утре у нас ще може да се издава зелен сертификат
Коментари Харесай

Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

От утре у нас ще може да се издава " зелен документ " за хора с потвърдено съществуване на антитела за ковид. Той ще важи за 3 месеца, така като науката демонстрира, че е допустимо за три месеца да има изменение в антителата, по-късно би трябвало още веднъж да се тестват. Това изясни в ефира на имунологът проф. Радка Аргирова.

Относно типовете проби за антитела, тя изясни, че съществува общоприета проба на СЗО, с която всички се съпоставят. Ако общоприетата проба е 100 единици, а пробата ви дава 10, вие ще би трябвало да умножите по 10 в тази ситуация, в случай че пробата ви дава 1,5 ще умножите по толкоз, доколкото стане 100. В България е признато единицата за брой антитела да бъде 150.

Има три съществени групи хора, за които ще важи " зеленият документ ", публикуван въз основа на антитела. Първата група включва хората, които са си купили от аптеката антитегенен тест, създали са го у дома, той е бил позитивен и като едни съзнателни жители, те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса. Втората група хора са тези, които са били в тежко положение, незабавно са признати болница, лекувани са и затова не са влезнали в националната система с тест, а са преболедували съществено и си имат антитела. Третата група са хората, при които срещата с вируса е протекла асимптомнно, само че и те имат антитела.

Проф. Аргирова коментира и въпроса за използването на трета доза ваксина, което е публично позволено за препаратите на " Пфайзер " и " Модерна ", като за първия тип се ползва половин трета доза, а при " Модерна " - цяла. " Може да се приложи трета доза даже, в случай че сте имунизирани с " Астра Зенека ", добави имунологът.

" Всички ваксини оказват помощ на всички вирусни разновидности - не се съмнявайте в това. Възможно е да възникне нов тип на COVID-19 у нас. Никак не ми се желае това да се случва, към този момент сме с " Делта " и " Делта плюс ", непрестанно се секвенират проби ", добави експертът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР